...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Kultura / Pozorište

Novosadske pozorišne igre vraćaju mlade u pozorište

06.05.2024.

Treće Novosadske pozorišne igre, internacionalni festival pozorišta za decu i mlade, održavaju se u novosadskom Pozorištu mladih od 8. do 15. maja. Između ostalog, festival donosi nekoliko interesantnih predstava za tinejdžerski uzrast, koje su, prilično retke u uobičajenoj pozorišnoj ponudi.

.

Malo je predstava za tinejdžere na pozorišnim repertoarima. I oni koji su navikli na pozorište kao klinci, voleli lutkarske predstave, bajke i mjuzikle, dok ne sazreju za Šekspira retko idu u pozorište i kasnije možda i izgube interesovanje. Postoje mnogi izazovi pred pozorišnim produkcijama da se ta publika vrati u sale, kaže Neda Danilović, glumica Pozorišta mladih.

"Upravo sam razgovarala sa jednim tinejdžerom, osobom koja ima 15 godina i prvi je razred srednje škole. Kaže da je nas tehnologija pregazila", priča Neda.

To je, pored ostalog, jedna od važnih tema festivala na kome će biti održana i tribina "Šta mladi traže u pozorištu", u četvrtak 14. maja, od 19 časova. Prema Nedinim rečima, namera je "da se direktno sretnemo sa mladima tog uzrasta i čujemo šta su zaista njihovi problemi i potrebe”.

Na ovogodišnjim Novosadskim pozorišnim igrama biže i nekoliko zanimljivih predstava preporučenih za starije tinejdžere.

"Kada govorimo o publici 15+, to je na neki način naše 'javno izvinjenje' toj publici koja jeste zapostavljena u svim repertoarima. Prvo, tu je predstava 'Dnevnik Ane Frank' koja dolazi iz Slovenije. Govori o fašizmu i njegovim posledicama. Danas, prilično goruća i aktuelna tema, koja je i 'mejnstrim' tema velikog broja filmskih i pozorišnih festivala. Dalje, tu su predstava 'Hit sunt' iz Češke i 'Crvenkapa' iz Italije", navodi naša sagovornica.

Hic_Sunt_Dracones

Na repertoaru će biti "Plišana revolucija" iz Osijeka, u kojoj mladi umetnici hrabro progovorili o sopstvenim strahovima i nezavisnosti. Tu je još i predstava “Tajni dnevnik Adrijana Mola” nastala po hit knjizi tinejdžerskog perioda nekih starijih generacija, koja podseća da je priča o bubuljicama i traženju identiteta uvek aktuelna.

Skrećemo pažnju i na predstavu “Zločin i kazna” preporučenu za starije od 17 godina kao i “Ja, Sizif” Lutkarske laboratorije iz Sofije, za starije od 14 godina. Radi se o traženju smisla života i večnom "povratku sebi".

JA_SIZIF2

Kao prateći program  organizovan je i susret sa pesnikom Duškom Domanovićem i promocija knjiga dr Lidije Kroflin “Duša u stvari” i ”Lutkarska čuda sveta”.

Ulaz na prateće programe je besplatan, a o cenama i dostupnosti ulaznica, kao i o satnici, informišite se na sajtu Pozorišta ili festivala Novosadske pozorišne igre.

M. Jakovljev 

Foto: Aleksander Bogdan Tompson, Gvido Menkari, MIhael Hančovski

 

 

 

 

 

 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Mladi retko posećuju, ali aktivno stvaraju u pozorištu

Iako se u javnosti stiče utisak da mladi retko idu u pozoriše, sve veći broj njih se direktno angažuje u…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Besplatne predstave za učenike i studente

Pozorišni festival "Upad", koji je pokrenuo Studentski kulturni centar Novi Sad, biće održan od 31. oktobra do 5. novembra u…

.

Počinje INFANT - pozorišni festival sa jasnom porukom

Jubilarni, pedeseti INFANT – internacionalni festival alternativnog i novog teatra - počinje 1. septembra uvodnom predstavom "Čovjek visine". U izboru…

.

Lekovita predstava za mlade

U Novom Sadu se već neko vreme igra predstava "Buđenje proleća - dečja tragedija", rađena po drami Franka Vedekinda iz…

.

Konkurs za podršku mladim umetnicima

Mreža kulturnih stanica raspisala je konkurs za podršku mladim novosadskim umetnicima pod nazivom "Dolazimo!".

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo